Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i łatwa. Większości z nas łączy się tylko z pierogami (które są niezwykle cenione na całym świecie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone na ogół z Polską. Można dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak standardowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to wyłącznie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, reprezentatywnych dla różnych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w zasadzie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film