Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten szczególny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do dań nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich potraw.
Wino Portugalia
Które wino pasuje do past?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.
bag in box
Z którym winem podawać ryby?
Stara zasada powiada, iż do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Warto jednakże pamiętać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana czy też z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.