Włosi zdają sobie sprawę z tego, w jaki sposób jeść. Być może wskutek tego, że używane przez nich kompozycje są rześkie, aromatyczne oraz odpowiednie dla każdego. Schematyczna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – ogniskuje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania wskazują, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować poprawę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest również dobre oraz oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, które nie tylko smakują niesamowicie, jakkolwiek także są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
kuchnia włoska Kraków
Spójrz na parę poniższych składników, które stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!
Olej z oliwek
Jest to praktycznie niezbędne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się podczas przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest obfita w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E i inne zdrowe związki, jakie pomniejszają stan zapalny.
Krakow Restaurant
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są świetne, ale te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest wybitnie istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, schorzeniami serca i osteoporozą i są w stanie działać jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą historię zużycia z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, jaki przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew może przepływać bez ograniczeń), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem oraz zniżyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.